E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Yannis: “Ik ben een perfectionist, het moet beau et bon zijn”

yannis1

De Griekse Yannis bakt al een aantal jaren en is groot fan van Heel Holland Bakt – zowel van de Engelse, Franse als de Nederlandse versie. Toch had hij nooit gedacht dat hij zelf in de tent kon staan. Zijn vrienden besluiten hem aan te melden. Al verwacht hij niet door de selectie heen te komen, het HHB-avontuur wordt toch werkelijkheid voor Yannis . “In het begin denk je: ik ga vast niet door, maar telkens kwam ik weer een ronde verder. Geweldig!” 

 

Technieken oefenen

YannisOver zijn voorbereiding op het bakken in de tent zegt hij: “Toen ik me realiseerde dat ik in de tent kwam te staan, moest ik me meer in bepaalde technieken gaan verdiepen en meer leren om mezelf te verbeteren. Ik ben bijvoorbeeld geen fan van botercrème – of überhaupt van baksels met pure suikers zoals de zogenaamde layer cakes – maar het was wel belangrijk dat ik die in de tent kon maken”. 

 

Bijzondere combinaties

Yannis maakt – naast Griekse lekkernijen natuurlijk – het allerliefst een typisch Frans of Nederlands baksel. Zijn favoriete Nederlandse baksel is absoluut appeltaart. “Dat vind ik heerlijk! Lekker met slagroom, rozijnen en kaneel”. In de tent probeert hij bij verschillende opdrachten de smaken aan te passen met de ‘Yannis touch’. “Ik houd van rare smaken, om te spelen met ingrediënten en combinaties te maken van verschillende smaken.” In de tweede aflevering gebruikt hij bij de signatuuropdracht Earl Grey thee in combinatie met pompelmoes. “Dit vind ik qua smaak- naast de framboos dragon confiture uit de eerste aflevering – het meest interessante baksel dat ik heb gemaakt. Het was wel lastig om ervoor te zorgen dat de pompelmoes niet zou overheersen in combinatie met de thee. Dat is goed gelukt en daar was ik heel blij mee”.

 

Favorieten

yannisDe signatuuropdracht is veruit de favoriete opdracht van Yannis. “Bij deze opdracht heb ik de vrijheid om mijn ideeën te realiseren.” Dit in tegenstelling tot de technische opdrachten, die niet aan Yannis besteed zijn. “Het zijn leuke opdrachten, maar de beperkte tijd vind ik moeilijk. Dan wordt het hectisch en raak ik in paniek”. Dit is iets wat de andere bakkers ook opvalt en zo wordt ‘paniek’ de bijnaam van Yannis in de tent. “Ik ben heel perfectionistisch en ik wil altijd een zo mooi mogelijke creatie neerzetten”.

 

Mislukt

Zijn meest mislukte baksel noemt Yannis de chocoladebiscuits die hij maakt in aflevering 4. “Ik heb weinig ervaring met chocolade en had het recept te snel gelezen. Uiteindelijk was mijn deeg te slap en de chocola niet op tijd klaar, waardoor ik alles moest aanpassen. Het was één en al ellende”. Ook het maken van de typisch Griekse kataifi blijkt geen succes. “Ik voelde de druk van alle bakkers, omdat iedereen wist dat ik dit baksel als enige kende, dus ze stelden allemaal veel vragen. Uiteindelijk is het totaal mislukt waar ik me wel een beetje voor schaam”. De opdracht bleek dan wel een Griekse tragedie te zijn, het was óók een les over vriendschap en teamspirit.

 

Buste van André

Effe wachten Picasso door YannisVeel lof krijgt Yannis voor het spektakelstuk in aflevering 2. De onrealistische buste van André van Duin valt in de smaak bij de jury. “Ik houd erg van kunst, vooral van moderne kunst. Het leek me leuk een abstract figuur van André te maken, maar dan wel op een manier dat iedereen kan zien dat het André is. Het is uiteindelijk een Picasso-achtig figuur van André geworden en ik ben erg trots op wat ik heb neergezet”.  

 

Beau et bon

Als hij bakt, is smaak het allerbelangrijkste voor Yannis. Over het technische bak aspect zegt hij: “Als het daarop aankomt is het lastig, ik ben geen professional dus dan zijn er altijd kleine dingetjes die niet perfect zijn. Maar door te oefenen en meer te bakken, leer je veel.” Volgens Yannis moet een baksel altijd beau et bon zijn, wat betekent dat het mooi én lekker moet zijn. “Als je een patisserie hebt, komt iemand bij jou binnen omdat de taart in de vitrine er mooi en lekker uitziet. Als het dan ook nog fantastisch smaakt, heb je echt alles gewonnen.” 

 

Dansen in de tent

YannisHet avontuur in de tent beschrijft Yannis als fantastisch en een ervaring voor het leven. ”Als ik erop terugkijk is het nog beter dan ik had verwacht. Niet alleen de bakkers, maar ook de jury en alle mensen rondom het programma zijn geweldig. Ik had me niet kunnen bedenken dat deze mensen binnen zo’n korte tijd als familie zouden voelen. Het was zo’n leuke ervaring!” Eén van de leukste herinneringen die Yannis heeft aan de tent, is het moment dat hij samen met André de sirtaki danst. “André en ik raakten in gesprek over piano spelen en bekende Griekse componisten. Voordat we het wisten stonden we uit enthousiasme de sirtaki te dansen samen. Dat is toch geweldig!”

 

Helaas komt er in aflevering 4 een einde aan het bakavontuur van Yannis. “Ik heb zoveel plezier gehad! Ondanks de moeilijkheden die ik af en toe had, zou ik het zo nog een keer overdoen.”

 

Meer van Yannis? Zondag 10 april is hij te zien in Doorbakken vanaf 22.15 uur op NPO 1.
Alles over Yannis

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.